Uitsterven.nu sterf je uit!

2Nov/090

Interview met Anna Lyzor over Paleontologische Psychologie

Naar aanleiding van haar nieuwe boek "Inleiding tot de Paleontologische Psychologie hebben wij een afspraak gemaatrilobietkt met dr Anna Lyzor, paleontologisch psycholoog aan de universiteit van Stordal, Noorwegen.  We ontmoeten haar in de lobby van haar hotel in Amsterdam, waar ze logeert in verband met de presentatie in Artissvan de Nederlandse vertaling van dat boek, later die dag.

We zitten tegenover een scandinavische vrouw, blond halflang sluik haar. Ze draagt een bril die haar net niet helemaal goed staat en ze heeft haar dunne lippen wat voller proberen te maken door met rode lippenstift een mooie welving te suggereren.

"Wat is dat nu eigenlijk, paleontologische psychologie?"
Anna Lyzor tovert een toegeeflijke glimlach tevoorschijn, waarbij we zien dat er wat lippenstick op haar tand zit,  en begint langzaam met een bleke stem te vertellen.
"Paleontologische Psychologie houdt zich bezig met het onderzoeken van de geest van uitgestorven soorten. Uit onderzoek van fossielen kunnen wij afleiden hoe een bepaalde soort geleefd heeft, wat gewoontes waren, wat er fijn  was en wat vervelend. Zo kunnen wij mede aan de hand van botstructuren, vindplaatsen en looproutes een psychologisch profiel maken.
"Wat kom je dan zoal te weten?
"Ach zoveel! Zo weten wij nu bijvoorbeeld waarom de Tyranosaurus Rex eigenlijk is uitgestorven.
"Euh, dat was toch die meteoor?"
Dr. Lyzor glimlacht ernstig.
"Ja, dat zou je denken. Maar dat is een nogal mechanische verklaring voor een in essentie existentiële zaak. Nee, Tyranosaurus Rex liep al duizenden jaren op deze aarde rond en ineens is hij weg. Dat wijst op een keuze, een besluit dat hij genomen heeft. Een besluit 'om niet meer te zijn.'"
"Waar leidt u dat uit af?"
"Wel, uit onderzoek is gebleken dat onze Rex..." hier gniffelt Dr Lyzor even "...helemaal niet 'het meest verschrikkelijke roofdier aller tijden' is geweest. Mensen hebben een voorliefde voor roofdieren, die zij bewonderen om hun kracht, hun gratie en hun meedogenloosheid...."
hier valt ze even nadenkend stil
"...hmm, dat zal te maken hebben met dat mensen zichzelf ook graag zo zien: als sterk, krachtig, soepel, een roofdier. Maar goed, wat blijkt nu, Rex is geen roofdier, maar een aaseter."
"Wat!!? Een aaseter? Zoals een gier, of een made?"
"Precies zoals een gier. Daarom heeft hij van zijn tanden op die manier gerangschikt en van die kleine armpjes. Zo kan hij zijn hele kop in een karkas steken, en met die armpjes houdt hij dan het gat open. Hij was ook niet egaal grijs of bruin, zoals je hem meestal ziet afgebeeld, nee hij had een opvallende rode kop. Die rode kop is ook een aanwijzing voor ons als paleontologisch psychologen. Die wijst namelijk in de richting van schaamte."
"Een Tyranosourus Rex, die zich schaamt?"
"Zeker. Immers, iedereen denkt dat hij een roofzuchtig monster is. En wat is hij werkelijk? Gewoon een groot uitgevallen loopgier. En daar komt nog een ander pijnlijk puntje bij. In zowat iedere film waarin een Tyranosaurus Rex voorkomt is hij niet alleen een geweldadige en slimme  moordenaar, maar maakt hij ook een geweldig lawaai. Een overdonderend gebrul waar de honden geen brood van lusten."
"Ja, natuurlijk. Zo klinken die beesten toch ook? Dat weet iedereen!"
"Ja, iedereen. Helaas is dit een misvatting. De Tyranosaurus maakt inderdaad wel geluid, maar niet veel meer als een klokkend ...'koelekoele koelekoele'..."
Dr Anna Lyzor doet het geluid zeer overtuigend na met een hand over de neus terwijl ze met de andere tegen haar keel slaat om wat trilling in de klank te krijgen.
"Maar wat heeft dit allemaal met het uitsterven van deze dinosaurus te maken?"
"Wel, dat moge duidelijk zijn. Hij kon niet aan de verwachtingen voldoen. Hij was geen formidabel roofdier, en bovendien slecht bij stem. Na een paar duizend jaar had hij zoiets van: dat hou ik niet meer vol, leven onder die druk. Ik moet het meest verschrikkelijke beest aller tijden uithangen, terwijl ik dat niet ben. En dus is hij uitgestorven, voordat iemand erachter kwam wat hij werkelijk was.  Zo werkt dat."
Dr. Anna Lyzor kijkt tevreden. Na een korte stilte vervolgt ze:
"Dus als wij als mensen niet zo geobsedeerd zouden zijn met het fenomeen 'roofdier' zou de Tyranosaurus Rex nog onder ons zijn."
"Maar toch niet alle uitgestorven dieren lijden aan een soort van aangepraat minderwaardigheidscomplex?"
" Oh nee! Zeker niet! De Trilobiet bijvoorbeeld heeft hele andere overwegingen gehad om uit te sterven.  Trilobieten zijn kunstenaars, en hebben door miljoenen  fossielen te worden een tijdloos, nee,  een eeuwig kunstwerk van zichzelf gemaakt. Een heel interessant concept, jezelf vereeuwigen door uit te sterven. Mooi toch?"
Haar weggedroomde ogen keren weer terug in het nu. Ze gaat verder met vlakke stem.
"Er zijn ook diersoorten, die vergeten zijn om uit te sterven. Als paleontologisch psycholoog kan ik daar eigenlijk niet echt iets over zeggen, het beest is er immers nog, maar toch durf ik dat uitstapje wel te maken. Ik heb het over de schildpad, duidelijk een dinosaurus, maar ook duidelijk (nog) niet uitgestorven. En nu wilt u natuurlijk weten of de paleontologische psychologie daar misschien een verklaring voor heeft?"
"Euh, ja?"
"Wel, als je een schildpad goed bekijkt zie je dat het een levensvorm is, die de neiging heeft zichzelf af te sluiten van zijn omgeving. Zijn hele anatomie schreeuwt als het ware: ik ben er niet, laat me met rust."
"Mwa, ik zie wat u bedoelt."
"Dus het beest heeft gewoon niet door, dat alle ándere dino's al uitgestorven zijn. Hij heeft niet gemerkt dat de wereld totaal veranderd is, dat er geen plaats meer is voor beesten zoals hij. Daarvoor is hij veel te veel met zichzelf bezig, en sluit de wereld altijd buiten. Kortom, hij is vergeten uit te sterven."
"Oh. Tjonge. En moeten we hem dan een handje helpen misschien? Volgens mij is daar wel een meerderheid voor te vinden?"
"Dat is een ethische kwestie, daar wil ik me liever niet over uitlaten. Hoewel ik wel vind eigenlijk dat of je uitsterft of niet, iets is dat de soort zélf moet beslissen. Stel je voor dat de ene diersoort voor de andere gaat bepalen: nou is het wel genoeg geweest, sterf je uit! Nee, dan beter 'ieder voor zich."
"Dank u wel voor dit gesprek, en veel succes vanmiddag bij de presentatie van uw boek."
"Ja hoor,  graag gedaan."
Ze pakt haar handtasje, veegt met een natgemaakte vinger haar lippenstift wat bij, staat op en verlaat de lobby.
Het boek is te bestellen via onze site.  Stuur een mailtje met daarin: bestelling boek 'inleiding tot de paleontologische psychologie door Dr. Anna Lyzor'.

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.